Trainingen
per vakgebied

Wil je jezelf specialiseren tot Arbocoördinator? Schrijf dan nu in voor de opleiding. Met een goed arbobeleid bespaar je veel onnodige kosten.

Niveau

MBO+

Voor wie

Deze brede basisopleiding is geschikt voor iedereen die werkzaam is, of binnenkort werkzaam zal worden als verantwoordelijk en coördinerend persoon op het gebied van arbeidsomstandigheden. De Arbo-coördinator geeft in grotere organisaties coachend leiding aan de Preventiemedewerker(s)  binnen de organisatie en vindt een klankbord bij de QHSE-coördinator of Veiligheidskundige.

Belofte

 • Overzie alle Arbo-aspecten in uw organisatie
 • Herken, evalueer en beheers de aanwezige gevaren en risico’s
 • Weet wat u moet weten en waar u de rest kunt vinden
 • Verstevig uw rol als adviseur binnen uw organisatie

Inleiding

Meer dan 200.000 werknemers overkomt per jaar een arbeidsongeval waarbij er sprake is van letsel met verzuim. Nóg erger is dat is gebleken dat dit slechts de helft van alle arbeidsongevallen in Nederland betreft (bron: TNO Arbeid). Volgens het Nederlands centrum voor beroepsziekten sterven er in Nederland nog steeds 3.000 mensen per jaar ten gevolge van ziekten die ze hebben opgelopen tijdens hun werk. Arbeidsomstandigheden in Nederland zijn nog voor verbetering vatbaar. De Arbo-coördinator is de functionaris die hierbij als eerste moet worden geraadpleegd. Deze kent het bedrijf, de aandachtspunten en beschikt over vaardigheden om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit leidt tot een onderneming of instelling welke zich bewust is van gevaren en risico’s. Daarnaast weet de Arbo-coördinator de juiste maatregelen te nemen zodat de continuïteit van de onderneming of instelling en daarbij de veiligheid en gezondheid van medewerkers kan worden gewaarborgd.

Duur opleiding

Acht dagdelen (of 4 dagen)

Praktijkdocenten

De docenten die geselecteerd zijn om deze opleiding te mogen verzorgen zijn deskundig op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Boeken

“Praktijkgids arbeidsveiligheid”

Ondersteuning via internet

Deze opleiding wordt ondersteund door de digitale leeromgeving. Praktijkopdrachten en voorbereidende memotrainer-vragen geven een extra leerdimensie.

Studiemateriaal

Er is voor deze opleiding materiaal ontwikkeld dat tijdens de les wordt uitgedeeld. Tijdens de opleiding heeft u aanvullend het volgende boek nodig: “Praktijkgids arbeidsveiligheid” Het boek voor deze opleiding bestelt u eenvoudig via onze partner Studystore. Let op! Kies plaats ‘Zwijndrecht’, instelling ‘Reed Business Opleidingen’ en selecteer bij boekenlijst de juiste opleiding. Klik hier voor uw bestelling.

Overige belangrijke vermeldingen

 • Indien u besluit deze opleiding te volgen, wordt u opgeleid tot een niveau dat de Preventie-medewerker overstijgt. Om die reden kunt u, door deze opleiding te volgen, de wettelijke taken van de Preventiemedewerker uitvoeren en is een aparte opleiding tot preventiemedewerker niet noodzakelijk.
 • De opleiding wordt verdeeld over 4 weken. De eerste week twee dagen achtereen, vervolgens 2 weken zelfstudie en dan weer twee dagen achtereen.

Hoe kan ik me verder ontwikkelen na deze opleiding?

In het onderstaande schema ziet u in één oogopslag hoe u uw vakkennis na het volgen van deze opleiding kunt verbreden of verdiepen.

Inhoud

De opleiding is een combinatie van kennisverdieping op onderwerpen (zoals wet- en regelgeving, veiligheid, gezondheid, verzuim en psychosociale arbeidsbelasting (PSA)) en het trainen van vaardigheden. Zo komt aan bod hoe je potentiële risico’s kunt herkennen, evalueren en maatregelen kunt treffen in het beheersen hiervan.  Specifieke onderdelen zijn:

 • Invulling van de taken van een arbo-coördinator
 • Interpretatie van wet en regelgeving naar specifieke werksituaties
 • Aansprakelijkheid werkgever, plichten werknemer
 • Uitvoeren van de Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E), inclusief valkuilen
 • Veiligheid ( bedrijfshulpverlening, machineveiligheid, valgevaar etc)
 • Gezondheid (waaronder gevaarlijke stoffen, geluid, klimaat, fysieke belasting)
 • Verzuim en PSA (waaronder: pesten, agressie, werkdruk)
 • Informatie management (waar en hoe relevante informatie kan worden gevonden en geïnterpreteerd)

Bovengenoemde onderdelen zullen aan de hand van casuïstiek en praktijksituaties worden getraind. Iedere deelnemer wordt uitgedaagd om specifieke situaties in te brengen vanuit de eigen onderneming. De deelnemers maken tijdens de opleiding een RI&E van een zelf te bepalen onderdeel binnen de eigen onderneming. Deze wordt vervolgens beoordeeld door de docent en op individuele basis teruggekoppeld. U boekt daarmee direct uw eerste resultaat!

Resultaat

Tijdens de opleiding Arbo-coördinator worden deelnemers opgeleid tot “de spin in het web”. Zij verkrijgen kennis en inzicht in diverse technische, organisatorische en gedragsmatige onderdelen van arbeidsomstandigheden en leren waar zij deze specifieke kennis kunnen halen en hoe deze toe te passen. Daarnaast ontwikkelen zij vaardigheden om deze kennis binnen de eigen onderneming of instelling optimaal te benutten.

Afsluitend document

U ontvangt een verklaring van deelname.

Studiebelasting

8 dagdelen

Locatie

Hotel-conferentiecentrum

Wilt u Incompanytrajecten afnemen? Neem dan contact met ons op.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Reed Business Opleidingen kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Reed Business Opleidingen is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
2 mogelijkheden

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

13-04-2015 Dag Maandag Utrecht

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

20-04-2015 Dag Maandag Zwolle

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

13-04-2015 Dag Maandag Utrecht Inschrijven Planning
20-04-2015 Dag Maandag Zwolle Inschrijven Planning
Aanhef
Prijs: € 2.295,- (excl. btw)
Inbegrepen:
 • Online leeromgeving
 • Inclusief catering en lesmateriaal
 • Overzie alle Arbo-aspecten in uw organisatie
 • Herken, evalueer en beheers de aanwezige gevaren en risico's
 • Weet wat u moet weten en waar u de rest kunt vinden
 • Verstevig uw rol als adviseur binnen uw organisatie

Behoefte aan advies, productinfo of maatwerk?

035 – 760 47 77